Foto: MOSTPHOTOS

"Planera för idrotten när det byggs nytt i Västerås"

I ett debattinlägg uppmanar Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef på Västmanlands idrottsförbund att kommunen måste blir bättre på att planera för ytor där barn och ungdomar kan idrotta när de bygger nya bostadsområden. Lars Kallsäby (C), ordförande i Byggnadsnämnden är sjävkritisk: – Det är inte så att vi har struntat i det här, det vore helt fel av mig att påstå. Men jag tror att vi behöver uppmärksamma det här mer, säger han.

Publicerad

I ett debattinlägg uppmanar Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef på Västmanlands idrottsförbund att kommunen måste blir bättre på att planera för ytor där barn och ungdomar kan idrotta när de bygger nya bostadsområden. Lars Kallsäby (C), ordförande i Byggnadsnämnden är sjävkritisk:– Det är inte så att vi har struntat i det här, det vore helt fel av mig att påstå. Men jag tror att vi behöver uppmärksamma det här mer, säger han.

Vill ge plats åt idrott i stadsdelarna. Maria Engelfeldt, distriktschef Västmanlands idrottsförbund, skrev i veckan ett debattinlägg där hon uppmanade Västerås politiker att inte glömma idrotten när de planerar för nya bostadsområden. Foto: HYSE

”Det är hög tid att beslutsfattare och politiker tar tag i problemet och säkerställer idrottens plats i samhället.” Det skriver Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef på Västmanlands idrottsförbund i en debattartikel som publicerades på Västerås Tidnings hemsida tidigare i veckan.

– Det byggs som bara den och det är ett jättetryck på bostäder, och vi ser en oro att det förtätas och då glömmer man idrottsytorna. Det är ingen illvilja från vår sida: det är mycket som ska in, det är skolor och bostäder, och då glöms idrotten bort. Det handlar både om att vi ska röra på oss men också det sociala med föreningslivet och föreningslokaler som inte finns, säger Maria Engelfeldt.

Vad är det för typ av idrottsplatser ni skulle vilja se?

– Om vi tar Gäddeholm som ett exempel så finns ingen idrottsyta som en fotbollsplan. Det handlar om belysning i lekparker, en skejtramp, en klättervägg. Någonting som man kan samlas kring och ha aktiviteter. Då kan man där ifrån också bygga ett föreningsliv, säger hon.

"Vi är på tå"

Hans Stergel (C), som är ordförande i nämnden för idrott och friluftsliv i Västerås, håller med om att det här är ett stort problem att idrottsplatser ofta glöms bort i planeringen:

– Vi är på tå i den här frågan, som inte bara är ett Västeråsproblem utan ett riksproblem. Det är vår huvuduppgift i nämnden just nu att bevaka intresserna för det rörliga friluftslivet, säger han.

Vad gör ni åt det?

– Vi ska titta på hur det här ser ut i varje stadsdel och göra en inventering: finns det bad, spontanindrottsplatser, elljusspår och så vidare. För att sedan redovisa en plan med åtgärder. Sen ska jag försöka se till att vakta de andra förvaltningarna och nämnderna när det gäller nyprojektering eller kompletteringar, säger Hans Stergel.

"Måste vara med i planeringen"

Någon som blivit uppmanad till eftertanke av Idrottsnämndens ordförande är Byggnadsnämndens ordförande, Lars Kallsäby (C). Han delar också Västmanlands idrottsförbunds uppfattning om att det måste vara enkelt för barn- och unga att idrotta i sitt närområde.

– När vi planerar för helt nya områden så ska det här vara med, och det finns normer för det. Däremot när vi går in i befintliga områden, så visst minskar ytorna då. Så det är en synpunkt som vi måste ta med oss i framtiden. I vår översiktsplan har vi bytt vokabulär: vi kallar det för balanserad komplettering istället för att bygga staden inåt. Och med balanserad komplettering menar vi att vi måste balansera olika intressen mycket mer.

Han delar också Västmanlands idrottsförbunds åsikt, att fler ytor behövs för spontanidrott, till viss del:

– Det är här något vi behöver tänka på när vi planerar, samtidigt kan får vi inte skapa en situation där vi inte kan bygga, och vi kommer att behöva ta mer mark i anspråk för att bygga bostäder - för det behöver vi göra, säger Lars Kallsäby.

Gör ni något konkret idag, som ni inte gjorde tidigare, för att bli bättre på att planera för det här?

– Den ändrade formuleringen i översiktsplanen infördes nu i höstas. De orden betyder någonting och jag förutsätter att både tjänstemän och vi som beslutsfattare kommer ta med oss det i framtiden. Jag tycker att vi försöker och jag välkomnar att Idrottsförbundet uppmärksammar oss på det här, säger Lars Kallsäby.

Powered by Labrador CMS