Vårsol. Underbart med sol och blommor – men för pollenallergikerna väntar en jobbig tid. Foto: Mike Richter×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Äntligen är det vår ... Attjo!

Sol, värme - och pollenallergi. För många kan både våren och sommaren vara lite av en plåga om man är allergisk eller känslig. Men det finns saker du kan göra!

Publicerad

Sol, värme - och pollenallergi. För många kan både våren och sommaren vara lite av en plåga om man är allergisk eller känslig. Men det finns saker du kan göra!

Nina Landelius är sjuksköterska på 1177 i Västerås och ger dagligen sjukvårdsråd. Om man frågar henne verkar inte pollensäsongen dragit igång ordentligt - än:

– Nej, det är nog inte riktigt igång än och det beror på att det fortfarande är ganska kallt. Går man in och tittar på aktuella pollenprognoser så ser man att det inte slagit ut, säger hon.

Brukar ni märka när det drar igång?

– Ja, det gör vi. Speciellt i början av säsongen, då ringer många och frågar. Man kanske inte kan skilja på allergi och förkylning eftersom det är rätt så lika symtom.

Hur vet man då om det är förkylning eller pollenallergi?

– Skillnaden är att en pollenreaktion varierar lite från dag till dag, beroende på hur mycket pollen det är ute. Den sitter också i mycket längre än en normal förkylning. När man är förkyld brukar man ofta få en febertopp, ont i halsen eller lite mer gult tjockt slem om man är snorig, något man inte får i samband med pollen. Då har man en klar rinnsnuva, men man känner sig inte febrig eller sjuk på det sättet, säger Nina Landelius.

Saker du kan göra för att lindra

Om man känner av pollen finns många saker man kan göra för att lindra, bland annat i hemmet:

– Vädra på natten eller tidigt på morgonen, medan det fortfarande är dagg ute. Häng inte kläder på tork utomhus, tränar man ute så försök att göra det på morgonen. Och såklart ska man inte vara den som klipper gräset i familjen, men om man verkligen måste så gör det på morgonen också. Tvätta håret på kvällen innan du går och lägger dig och ta inte in växter inomhus, säger Nina Landelius.

Det finns många receptfria läkemedel mot pollen, hur ska man tänka kring det?

– För det första så är de jätteduktiga att hjälpa till på apoteket, och det enklaste är att prata med personalen där. Men man kan börja med någon antihistamin, som oftast är i tablettform. Det finns också kortisonspray för näsan, och det är oftast de två som man börjar med. Hjälper inte det får man ta kontakt med läkare för att få något utskrivet.

Alltid bra att röra på sig

Att vara känslig mot pollen eller rent av allergisk kan bidra till att man känner sig trött och orkeslös.

Hur ska man tänka kring fysisk aktivitet och träning när man känner sig så trött?

– Orkar man träna så ska man såklart göra det, det är alltid bra att röra på sig. Men det kan vara jobbigt att träna ute och det kanske inte känns så roligt på sommaren, så många har lite problem med träningen. Men man kan ta sig ut tidigt på morgonen om man klarar det, annars får man hålla sig inomhus på gymmet. Får man däremot jobbigt med andningen ihop med träningen, ska man dra öronen åt sig och inte pressa vidare. Då ska man ta kontakt med sin familjeläkare, säger Nina Landelius.

Pollenallergi är vanligt

Under vår och sommar får ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna pollenbesvär. De allra flesta reagerar på björk- och gräspollen, som kommer under vår- och sommaren. Men även pollen från örten gråbo och andra växter kan ge allergi.
Antalet personer med pollenallergi har ökat, även om ökningen verkar ha stannat upp något den senaste tiden. Orsaken till ökningen är oklar.

Ibland kan man få hosta eller andnöd under pollensäsongen. Det kan bero på att allergin orsakar astmabesvär. Typiska symtom för  astma som beror på pollen är att du får ihållande hosta, svårt att andas och pipande andning. Det är viktigt att kontaktar en läkare på vårdcentral eller en specialistmottagning om du får astma på grund av pollen. Läkaren kan då hjälpa dig med lämplig medicinering.

Har man funderingar kan man ringa 1177 eller besöka webbplatsen. Där finns också information om senaste pollenprognosen.

Källa: 1177.se

Powered by Labrador CMS