Så mycket har lunchpriserna ökat i Västerås

94 kronor och 20 öre. Så mycket var snittpriset för en lunch i Västerås under 2017. Det visar Gastrogates lunchprisindex som Västerås Tidning tagit del av. Men priserna fortsätter att stiga. Enligt en förhandstitt på årets index har lunchpriserna i Västerås city för första gången passerat 100-kronorsgränsen under första kvartalet 2018. Betyder detta att luncherna är en guldgruva för restaurangägarna? Knappast, visar det sig. – Man får vara nöjd om den går jämnt upp, säger Janne Lundström från Strike.

Publicerad
Janne Lundström från Strike. Foto: Peter Hoffström

I Västerås finns det många lunchrestauranger att välja på och det är ganska ofta högt tryck på dessa. Priset för lunchen varierar från restaurang till restaurang men det ökar hela tiden lite grann överallt. Ibland kan det verka dyrt men många tänker nog inte på vilka utgifter det finns för att driva en lunchrestaurang och hur det ser ut utifrån restaurangens synvinkel.

Torggatan 1, som är en del av Strike, serverar lunch måndag till fredag. Där inriktas maten på svensk husman till största del, med kött, fisk och veganskt. Priset ligger på en ganska genomsnittlig nivå för Västerås och Västerås Tidning har pratat med Janne Lundström på Strike för att få en lite större inblick i ekonomin i att driva lunchrestaurang.

När serverar ni lunch och vad kostar det?

– Vi har lunch mellan 11.00 och 14.00. Lunchen kostar 98 kronor och köper man lunchhäfte för 980 kronor får man elva kuponger.

Är ni nöjda med er lunchverksamhet?

– Ja, det är vi. Vi har haft luncher i snart 15 år. Västerås är en bra lunchstad då en hel del människor frekvent äter på restaurang.

Hur ser ekonomin ut kring luncher och vart går pengarna?

– Genomsnittslunchen kostar i råvaror cirka 35 kronor per portion inklusive sallad, bröd, smör, dryck, kaffe, kaka med mera och exklusive moms. Personaltimmar till lunchen är cirka 17 timmar á 250 kronor inklusive sociala avgifter. Gör vi 100 portioner totalt är kostnaden 7750 kronor exklusive moms och säljer vi samtliga är intäkten 8820 kronor exklusive moms. Säljer vi 90 är intäkten 7938 och svinnet 350 och då går vi back den lunchen. Säljer vi färre än då är det inte svårförståeligt att det blir mera minus. Elektricitet, disk och eventuellt underhåll av maskineriet är inte medräknat. Hyran kan vi inte kalkylera med, då får vi lägga ner lunchen och den finns ju där ändå!

Är det mycket extrajobb med att servera luncher?

– Lunch får man vara nöjd med om den går jämnt upp och är också ett sätt att ge personal dagtimmar samt kunna erbjuda fler heltidstjänster. Gällande det praktiska med högt tryck en kort stund fungerar det oftast bra då en tredje person från kontoret rycker in om det skulle bli väldigt många samtidigt. Det är klart att det blir skillnad om man har ett jämnt flöde av gäster som ankommer jämfört med att det kommer 70 personer inom 15 minuter. Det går aldrig att planera för!

Finns det några andra utmaningar med att servera luncher?

– Det är lite svårt att få spridning på lunchen. De flesta vill komma 12.00. Vi har bokningsbara tider senast 11.30 alternativt 13.00. Däremellan drop-in. Detta för att ha möjlighet till två sittningar på våra få platser och därav en bättre lunchekonomi.

Powered by Labrador CMS