Tobias Barkskog.

Äger du din domän?

Domänen är en väldigt viktig grund i varje företags närvaro och kommunikation på internet. E-post, hemsida och många andra tjänster är beroende av att domänen fungerar och det är därför förvånansvärt hur många företag som aldrig lagt något fokus på ägandet av domänen och vilka leverantörer som är inblandande.

Publicerad

Det är förvånansvärt ofta vi upptäcker att företag inte äger sin egen domän. Det vanligaste scenariot är att domänen ägs av en privatperson och inte av företaget. Anledningen till det är att antingen grundaren eller någon anställd fyllt i sina personuppgifter i samband med registreringen. Med domäner som funnits länge förekommer det även att bolaget som skötte registreringen står som ägare.

Oftast är det i samband med att något slutar fungera som felaktigheterna upptäcks vilket gör att felhanteringen drar ut på tiden. Mitt råd är därför att göra en översyn av er domän redan nu så att det inte behöver hanteras samtidigt som de anställda inte kan ta emot e-post och era kunder inte kan besöka er webbplats. Som jag ser det ska varje företag veta och dokumentera svaret på nedanstående två frågor:

Äger företaget domänen? Om domänen slutar på .se eller .nu så kontrollerar ni detta genom att gå in på www.iis.se och där fylla i domänen i sökrutan. Det viktiga är att framför allt organisationsnumret stämmer och att e-postadressen går till en aktiv e-postadress som är kopplad till bolaget, dvs inte någon anställds personliga hotmailadress. Om det står (not shown) så ägs domänen av en privatperson. Motsvarande kontroll för
.com-domäner kan göras via whois.icann.org.

Vilka leverantörer är inblandade? För att snabbt kunna få hjälp är det bra att veta vilka leverantörer som är inblandade och vem som ansvarar för vad. När du är inne och kontrollerar ägandet av domänen så anteckna det som står vid Registrar (Företaget ni betalar avgiften till för att äga domänen) och namnservrar. Namnservrarna är de som håller informationen om pekarna för domänen. Väldigt förenklat är det en vägvisare som pekar ut vilka servrar som används för till exempel hemsida och e-post. Det är även bra att ta reda på och anteckna hos vilket företag som era e-postadresser ligger samt även vilket företag som ansvarar för driften av er webbplats.

Till sist upprepar jag rådet från början av texten. Lägg ner tiden nu i lugn och ro istället för när e-posten eller hemsidan slutat fungera.

Powered by Labrador CMS