Så många bilar brann i Västerås under 2016

På tio år har antalet utryckningar mot bilbränder ökat med 50 procent. Nu kräver Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna att det blir lättare att forsla bort övergivna fordon. Bara i Västerås brann 111 bilar under 2016 enligt uppgifter från Brå.

  • Publicerad 18:53, 11 okt 2017

Bara mellan 2005 och 2015 har utryckningarna mot misstänkt anlagda bilbränder ökat från 969 stycken till 1 428 stycken runtom i landet. Backar man bandet till millennieskiftet har antalet bränder fördubblats.

På grund av tekniska skäl har myndigheten inte hunnit sammanställa någon statistik för fjolåret, men Hem & Hyras genomgång visar att siffrorna sannolikt hamnar på samma höga nivå som 2015. Under fjolåret polisanmäldes 3 800 bränder i motorfordon – en brottsrubricering där bilbränder brukar utgöra en klart majoritet av fallen.

Det faktiska antalet anlagda bilbränder är troligtvis fler än vad som årligen redovisas, berättar Joakim Ekberg, statistikproducent på MSB.

– Vi bygger våra siffror på insatsrapporterna från räddningstjänsten. Men deras främsta uppgift är ju inte att ta ställning till om branden är anlagd. Vi har kunnat se en viss försiktighet jämfört med polisens rapporter.

Att bilar sticks i brand skapar både otrygghet för de boende och ökar även risken för övrig skadegörelse och brottslighet – samt för nya bilbränder.

Bostadsorganisationerna HSB, Fastighetsägarna och Sabo har därför tillsammans med Hyresgästföreningen skrivit till justitieminister Morgan Johansson (S) och krävt att det ska bli lättare att transportera bort övergivna och felparkerade bilar från privatägd mark.

I dagsläget är ett sådant ingrepp bara möjligt om bilarna sår på kommunal mark.

– Ibland är det fråga om rena bilvrak. Det gör att området upplevs som nedgånget, illa omhändertaget och otryggt, säger Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

Att få bort bilarna skulle både få en brottsförebyggande effekt samt göra det lättare för äldre och rörelsehindrade att finna parkering, resonerar organisationerna.

Fakta: Här brann flest fordon 2016

Kommun (antal bränder)

1. Stockholm kommun (487)

2. Malmö kommun (354)

3. Södertälje kommun (259)

4. Göteborg kommun (254)

5. Botkyrka kommun (140)

6. Uppsala kommun (122)

7. Västerås kommun (111)

8. Örebro kommun (94)

9. Helsingborg kommun (90)

10. Eskilstuna kommun (85)

Källa: Brå

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING