Hittar läckor. Energikonsult Mario Lövstrand hjälper dig att spara energi. Foto: Helena Andersson

Han hittar energiläckorna i ditt hus

Går det åt mycket energi för att driva ditt hus? Blir el- och varmvattenräkningen väldigt mycket dyrare på vintern? Då kanske det är dags att se till att åtgärder tas för att minska energiförbrukningen.

Publicerad

Energikonsult Mario Lövstrand på LET, Lövstrand Energi och Termografi, berättar att den största energiåtgången faktiskt inte kommer via läckande fönster eller otäta hus utan att det är vårt beteende som avgör.

– Det gör stor skillnad på kostnaderna om man har ett par grader varmare än 21 grader inne. Och att ha vanliga glödlampor eller halogenlampor istället för LED-lampor gör elräkningen dyrare än man kan tro. Långa varma duschar och badkarsbad, eller bubbelpool ute i trädgården är också orsaker till höga energikostnader, säger Mario.

Men naturligtvis har konstruktionen och byggnationen av huset och värmesystemet mycket att göra med hur mycket energi som går åt.

För att undersöka vad det är som kostar kan det vara en idé att göra en energikartläggning. Kartläggningen går till så att Mario kommer ut till huset, han börjar med att titta på räkningarna för energi och kan genom dem få en första hint om att det finns en hög eller normal energiförbrukning

– Jag vet ungefär hur mycket kWh, kilowattimmar, som är rimligt att en viss typ av hus gör av med vid en viss inomhustemperatur, säger Mario.

Eftersom uppvärmningskostnaderna är den största posten på elräkningen eller fjärrvärmekostnaden är det sen där Mario kan hitta flest åtgärder för att minska kostnaderna. Genom att göra en termografering inuti huset, en värmefotografering, ser han till exempel var huset läcker värme och hur bra tätskikten är. Man ser också hur de tekniska installationerna fungerar till exempel radiatorer

– Det är ofta genom taket, alltså på vinden och i olika vinklar på huset det är otätt och värmen läcker ut, och det här gäller tyvärr även nya hus, säger Mario.

Fylla på med lösull

En åtgärd som Mario föreslår är att om man har ett lite äldre hus kan man fundera på att öka på isoleringen på vinden.

– I många fall är det bara tio centimeters isolering och då kan man ta professionell hjälp med att fylla på med lösull. Det är viktigt att någon med bra kunskap gör det här. Det här för att se till att materialet passar och även för att se till att det inte blir för tätt, vilket kan ge problem med mögel.

Andra anledningar till läckagen är att fönstren inte är ordentligt drevade och att det kan läcka runt dörrar.

– Så ett enkelt och billigt tips är att byta tätningslister runt dörrar och fönster, säger Mario.

Flera tips för att spara energi och med det kostnader, är att byta till LED-lampor och att byta till en bättre energiklass på vitvarorna som kyl och frys om de är mer än tio år gamla.

– Det här är utgifter som man tjänar in inom ett par tre år. Däremot är det inte, som många tror, lönande att byta fönster. Det är en så hög kostnad så att det tar upp emot 20-30 år innan man tjänar igen pengarna, säger Mario.

Värmesystemet är också värt att nämnas.

– Det kan vara värt att fundera på olika alternativ, till exempel bergvärme, solpaneler, luftvärmepumpar och olika typer av ventilation.

Att byta termostater på elementen och passa på att samtidigt byta insats och se till att rörmokaren gör en flödesinjustering så att vattnet har rätt flöde genom hela systemet gör sitt till.

–Termostaten ska ju justera värmen efter hur varmt det är i rummet, och när till exempel vårsolen lyser in behövs ju inte tillsättas lika mycket värme som på kvällen.

– Något som också är bra att tänka på är att värmepumpen ska optimeras och ställas in för att fungera optimalt, säger Mario.

Det finns alltså en hel del pengar att spara med några både mindre och större investeringar i ditt hus.

– Och framför allt, tänk på ditt beteende, säger Mario.

Först fotar Mario i huset med en vanlig kamera. Foto: Mario LövstrandGenom att göra en termografering ser Mario var det läcker ut värme. Ju mörkare färg desto mer läckage. Foto: Mario Lövstrand
Powered by Labrador CMS