De fixar det moderna hemmet

Omvärldens påverkan på människan, hur vi lever, hur världen förändras och hur vi, på ett hållbart sätt kan leva tillsammans, har ett stort fokus hos möbeljätten Ikea.

  • Publicerad 14:00, 19 nov 2017

Tips från Pernilla och Anna

Hitta en färgskala och håll dig till den, från det mörkaste mörka, till färgen med mycket mer vitt i tonen.
– På det här sättet får man en enhetlig känsla i rummet, tipsar de.
 
För mer tips och inspiration se Instagram: @ikeavasteras

Ikea Västerås inredare Pernilla Jansson och Anna Malmgren berättar hur bland annat hållbarhet, digitalisering och urbanisering ligger till grund för de stora inredningsriktningarna.

– Att skapa en enklare vardag där människors behov är utgångspunkten är en av de viktigaste uppgifterna för oss som inredare på Ikea, säger Anna.

”Living together apart” – att leva tillsammans på samma yta men att ändå göra olika saker, gör att man måste inreda för olika behov.

– Mycket har med digitaliseringen att göra, till exempel i en familj med två tonåringar kanske någon sitter framför teven, någon spelar på sin ”padda” och någon gör räkningar över nätet. Och då måste det finnas rum i rummet. Man sitter åt olika håll, och gör olika saker, men på samma yta, säger de.

– Rummen växer ihop mer, behoven styr och flätar samman. Man behöver kanske inte fyra köksstolar utan kan möblera med en soffa med bra sittdjup tillsammans med matbordet.

Gör det själv

Två trender, eller inriktningar, man ser tydligt är den dekorativa stilen och den naturliga stilen berättar Pernilla och Anna.

Den dekorativa inriktningen innebär att man vill visa upp sina tillhörigheter, kanske i ett vitrinskåp eller i ett stilleben där man samlar vackra saker i en grupp. Man vill visa sin personlighet med mer av allt.

– Något som också är populärt är att göra det sista själv, till exempel klä en lampkrona med gröna växter, säger Pernilla.

Man inreder med mörkare, mättade färger, mörkblå, mörkgrön, rost och vinrött för att skapa en ombonad miljö som skiljer sig från det råa, avskalade som tidigare varit populärt.

– Nu är sammet och mättade toner aktuellt. Känslan är mer exklusiv, man vill ha ett lite lyxigare rum, säger Anna.

Grönblå färgskala

Den naturliga trenden är den andra inriktningen. Där väljer man till exempel gröna växter, rotting, ull och lin. Man inreder med material med struktur istället för färger.

– Man blandar matt och blankt, färgskalan är grönblå och man väljer gärna material som läder och skinn som bara blir vackrare med tiden.

Styr lamporna med app

Belysning har alltid varit aktuellt men kommer nu mycket starkare då tekniken hela tiden utvecklas. Till exempel finns det på Ikea ett system med trådlös styrning av olika armaturer i rummet. Man kan förutom att dimma ljuset ändra styrka från varmt till kallt ljus beroende på vilken funktion man vill ha.

– Man kopplar in en trådlös dosa som styr upp till tio lampor. Till det här behövs en speciell glödlampa men man använder sina befintliga armaturer. Man kan även styra lamporna med en app så att man till exempel kan tända och släcka fast man inte är hemma. Det finns en stor efterfrågan inom den tekniska biten, speciellt den yngre målgruppen är intresserad, säger Pernilla. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

Karriärväxling gav ny tjänst och en inspirerande vardag

Petra: Jag har aldrig ångrat mitt val Att göra en karriärväxling blir för många ett startskott till en nytändning i arbetslivet. En som vågade ta steget är Petra Kolsvik. Efter nästan 20 år som handläggare på Försäkringskassan tog hon...söndag 14/1 9:00

Över 100 utställare – redo att rekrytera

Årets Rekryteringsmässa hålls på ACC 13 februari Den 13 februari är det dags för årets Rekryteringsmässa – en plats där arbetsgivare, utbildningssamordnare och arbetssökande möter varandra. Mässan arrangeras samtidigt i Västerås och Eskilstuna. Med...lördag 13/1 15:00

Här är yrkena som gynnas av den starka konjunkturen

Analytikern: Det krävs för att få ett jobb under 2018 Gymnasieutbildning är fortfarande en nödvändighet för att få jobb i Västmanland trots att Arbetsförmedlingens prognos för kommande år visar på att det kan bli över tusen nya jobb i Västmanland 2018.lördag 13/1 13:00

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING