För hela Västerås finns detaljplaner, och allt nytt man gör inom detaljplanen kräver bygglov. Därför är det en god idé att beställa hem detaljplanen för det område där du tänkt att bygga ditt hus, innan du börjar planera. Foto: MOSTPHOTOS

Bygglov – så funkar det

Bygga eget, bygga till, bygga nytt. Innan du sätter spaden i marken måste du fixa bygglov. Men hur funkar det egentligen med bygglov? Vesna Kranjec och Eric Heinisch på stadsbyggnadsförvaltningen i Västerås guidar dig rätt i bygglovsdjungeln.

Publicerad

Kanske drömmer du om ett trevåningshus med två garage? Eller enplansvilla men med ett torn? Alla drömmar kanske inte går att förverkliga, men många gör det. Men vad som är viktigt att veta är att mycket är reglerat, och innan du börjar bygga är det dags att söka bygglov hos Västerås stad.

När behöver man söka bygglov?

– Det enkla svaret är: alltid, säger Vesna Kranjec som är bygglovschef på Västerås stad.

– Det är egentligen lättast. Sedan kan vi bedöma att det inte behövs bygglov i så fall, säger Eric Heinisch som är arkitekt och bygglovshandläggare på Västerås stad.

Detaljplaner

För hela Västerås finns detaljplaner, och allt nytt man gör inom detaljplanen kräver bygglov. Därför är det en god idé att beställa hem detaljplanen för det område där du tänkt att bygga ditt hus, innan du börjar planera. Detaljplanen för just ditt område kan du få ut via Bygglots, som är en tjänst som Västerås stad tillhandahåller.

– Det är ett råd till alla som ska bygga nytt, eller bygga om: beställ hem detaljplanen från Bygglots och läs: då ser du vad som går att bygga, säger Vesna Kranjec.

– Det är jättebra att ha den som grund att utgå ifrån tidigt i sin planering, säger Eric Heinisch.

Skulle ni ge rådet att titta på detaljplanen innan man bestämmer sig vilken tomt man ska köpa?

– Absolut. Detaljplanen är det som gäller för ett specifikt område. Det är också en garanti för den som köper tomten att veta vad du får göra – men också vad grannarna får göra. Man kan se det som en överenskommelse, säger Vesna Kranjec.

– De som tittat i detaljplanen har oftare en smidigare process, för de vet vad man kan göra och inte göra, säger Eric Heinisch.

Dags att lämna in

Du har köpt din tomt, bestämt dig för vilket hus du vill ha, läst på i detaljplanen och sammanställt alla handlingar - då är det dags att skicka in allt till stadsbyggnadsförvaltningen:

– Då skickar man in en ansökan om bygglov. Som bland annat ska innehålla planer på byggnaden, situationsplan och nybyggnadskarta som beställs hos det lokala lantmäteriet, säger Eric Heinisch.

– Något som underlättar processen väldigt mycket är bra handlingar som är fackmässigt utförda. Vi vet att det kostar pengar: men att gå till en arkitektbyrå eller ingenjörsbyrå lönar sig i längden, det är min bestämda uppfattning, säger Vesna Kranjec.

Du behöver också ange en person som är kontrollansvarig, som måste vara certifierad. Den som är kontrollansvarig medverkar till att projektet uppfyller de krav som finns i bygglagstiftningen.

Fått bygglov? Sitt lugnt i båten

Bara för att du fått ditt bygglov betyder inte det att du kan börja bygga.

– När du fått bygglov måste du ha ett möte med oss för ett tekniskt samråd inför ditt startbesked. Men det är vi som kallar till det. Innan du fått ditt startbesked får du inte börja gräva på tomten, säger Vesna Kranjec.

– När du fått ditt bygglov har du två år på dig att börja bygga, och fem år på dig att slutföra ditt bygge, säger Eric Heinisch.

Fråga, fråga, fråga!

Ett tydligt råd som Vesna Kranjec och Eric Heinisch skickar med på vägen är att vid minsta fundering höra av sig till Bygglots. De fungerar som en rådgivande instans under hela processen. Och även om man fått sitt bygglov, men vill göra ändringar på vägen - så måste man höra av sig till dem.

– Vi har full förståelse för att man inte förstår allt. Det är knappt så att vi förstår allt hela tiden. Så hör av er vid minsta fundering, säger Vesna Kranjec.

Vesna KranjecEric Heinisch.
Powered by Labrador CMS