Nya rekord för bostadspriserna i Västerås.

Bostadspriserna slår nya rekord

Priserna på både villor och bostadsrätter i Västerås steg under mars till nya rekordnivåer då villapriserna ökade med 1,8 och priserna på bostadsrätter med hela 2,9 procent. Det visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

  • Publicerad 14:16, 14 apr 2017

– Även om det under förra året införda amorteringskravet delvis fått avsedd effekt har det samtidigt bidragit till det fortsatt låga utbudet genom att det skapar en inlåsningseffekt som innebär att många väljer att bo kvar i sina nuvarande bostäder eftersom det skulle bli avsevärt dyrare att flytta till en ny och finansiera den med nya lån. Dessutom har amorteringskravet gjort det ännu svårare än tidigare för yngre personer som ska köpa sin första bostad att kunna göra det, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv & Co.

Sedan de lägsta noteringarna under 2011 har villapriserna i Västerås ökat med 62,1 procent och bostadsrättpriserna med 125,1 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 10,4 procent och villapriserna med 10,1 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås enligt Mäklarstatistik är nu 3 267 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på24 655 kronor, baserat på 177 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 562 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 22 745kronor, baserat på 524 försäljningar.

– Utbudet av bostäder i Västerås har under en längre tid varit lågt, ofta betydligt lägre än normalt, vilket skapar förutsättningar för en fortsatt prisuppgång. Samtidigt har vi amorteringskravet som bidrar till det låga utbudet. Det är hög tid för politikerna att fokusera på grundproblemen på bostadsmarknaden, d.v.s. bostadsbristen, den generellt låga byggtakten, trögrörligheten på marknaden och de lagar och regler som styr t.ex. uthyrning i andra hand, säger Tomas Widerlöv.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.