Foto: Jessika Hedén

Bostadspriserna på nya höjdarnivåer

Bopriserna i Västerås fortsätter att stiga. Siffror från både Widerlöv & Co och Svensk Fastighetsförmedling visar att priserna fortsätter att öka – både i Västerås och i hela länet. – Västerås går verkligen mot strömmen när vi på de flesta håll ser att bopriserna sjunker, säger Tomas Widerlöv, vd på Widerlöv & Co.

  • Publicerad 10:34, 13 okt 2017

Villapriserna steg under augusti med 1,0 procent samtidigt som priserna på bostadsrätter ökade med 1,7 procent visar Valueguards boprisindex för Västerås som tagits fram på uppdrag av Widerlöv & Co.

Svensk Fastighetsförmedlings siffror från Mäklarstatistik visar samtidigt att bostadspriserna i hela länet har ökat med 14 procent det senaste året.

Utbudet av bostadsrätter i Västerås uppgick under september till 429 stycken. Under samma period var 123 villor till salu. Motsvarande siffror för 2016 var 319 bostadsrätter och 110 villor.

– Västerås går verkligen mot strömmen när vi på de flesta håll ser att bopriserna sjunker. Samtidigt upplever vi att tempot på bostadsmarknaden även i Västerås har lugnat ned sig de senaste månaderna, säger Tomas Widerlöv, vd på Widerlöv & Co.

Sedan de lägsta noteringarna under 2011 har villapriserna i Västerås ökat med 67,1 procent och bostadsrättpriserna med 129,7 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 11,8 procent och villapriserna med 14,7 procent.

– Det senaste året har bostadspriserna ökat kraftigt i flera av Västmanlands kommuner. Detta beror på att utbudet av bostäder under lång tid varit betydligt lägre än efterfrågan, vilket främst bottnar i att Västerås växer så pass kraftigt. Stadens gynnsamma geografiska läge i kombination med att stora företag väljer att etablera sig i Västerås gör kommunen till en mycket attraktiv plats för bostadsköpare. Prisökningen sprider sig naturligt vidare till närliggande kommuner, exempelvis till Köping som har haft den största ökningen senaste tiden, säger Robert Olsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Västerås.

Snittpriset för en villa i Västerås enligt Mäklarstatistik är nu 3 350 000 kronor, vilket motsvarar ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 26 234 kronor, baserat på 194 försäljningar de senaste tre månaderna. Snittpriset för en bostadsrätt är 1 515 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 22 510 kronor, baserat på 490 försäljningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING